piątek, 5 października 2012

SPAGHETTI Z KREMOWYM TUŃCZYKIEM

Dzisiaj wieczorową porą szybki makaron
w skład którego wchodzą ... Makaron , tuńczyk , pomidory w puszcze ,
czosnek
serek mascarpone , suszone pomidory ,
pietruszka , oliva , sól pieprz
szczypta pepperoncino , oraz kawałek fantazji 
stawiamy garnek na makaron , solimy dopiero po zagotowaniu wody 
na patelni rozgrzewamy oliwę następnie dodajemy 2 ząbki czosnku 
puszkę pomidorów blend-ujemy na gładką masę i wlewamy na patelnię 
gotujemy wszystko +- 5/6 minut
a następnie dodajemy łyżkę stołową mascarpone 

mieszamy do momentu aż powstanie nam piękny gładki kremowy sos
wyłączamy ogień i czekamy kilka chwil po to aby sos lekko się schłodził 
po chwili dodajemy rozdrobnionego tuńczyka
oraz drobno pokrojone suszone pomidory

całość doprawimy solą pieprzem szczyptą pepperoncino
oraz natką pietruszki

ugotowany makaron odcedzamy i natychmiast mieszamy z ciepłym sosem 
podajemy na talerzu i polewamy kropelką olivy z olivek
w żadnym wypadku nie posypujemy parmezanem
( w Italii do ryby nigdy sera )


danie jest proste w wykonaniu i fantastycznie smakuje
poniżej produkty których używam 
sprawą kluczową jest tuńczyk , a ten w różowej puszce jest bez wątpienia najlepszy
życzę smacznego ;)




1 komentarz:

  1. Maciek, Ty używasz najlepszej jakości tuńczyka i spokojnie możesz wykorzystać oliwę z tej puszki do polania makaronu, zamiast świeżej z oliwek ;)

    Pozdrawiam- Asia

    OdpowiedzUsuń