Dzisiaj wieczorową porą szybki makaron
w skład którego wchodzą ... Makaron , tuńczyk , pomidory w puszcze ,
czosnek serek mascarpone , suszone pomidory ,
pietruszka , oliva , sól pieprz
w skład którego wchodzą ... Makaron , tuńczyk , pomidory w puszcze ,
czosnek serek mascarpone , suszone pomidory ,
pietruszka , oliva , sól pieprz
szczypta pepperoncino , oraz kawałek fantazji
stawiamy garnek na makaron , solimy dopiero po zagotowaniu wody
na patelni rozgrzewamy oliwę następnie dodajemy 2 ząbki czosnku
puszkę pomidorów blend-ujemy na gładką masę i wlewamy na patelnię
gotujemy wszystko +- 5/6 minut
a następnie dodajemy łyżkę stołową mascarpone
mieszamy do momentu aż powstanie nam piękny gładki kremowy sos
wyłączamy ogień i czekamy kilka chwil po to aby sos lekko się schłodził
po chwili dodajemy rozdrobnionego tuńczyka
oraz drobno pokrojone suszone pomidory
całość doprawimy solą pieprzem szczyptą pepperoncino
oraz natką pietruszki
ugotowany makaron odcedzamy i natychmiast mieszamy z ciepłym sosem
podajemy na talerzu i polewamy kropelką olivy z olivek
w żadnym wypadku nie posypujemy parmezanem
( w Italii do ryby nigdy sera )
danie jest proste w wykonaniu i fantastycznie smakuje
poniżej produkty których używam
sprawą kluczową jest tuńczyk , a ten w różowej puszce jest bez wątpienia najlepszy
puszkę pomidorów blend-ujemy na gładką masę i wlewamy na patelnię
gotujemy wszystko +- 5/6 minut
a następnie dodajemy łyżkę stołową mascarpone
mieszamy do momentu aż powstanie nam piękny gładki kremowy sos
wyłączamy ogień i czekamy kilka chwil po to aby sos lekko się schłodził
po chwili dodajemy rozdrobnionego tuńczyka
oraz drobno pokrojone suszone pomidory
całość doprawimy solą pieprzem szczyptą pepperoncino
oraz natką pietruszki
ugotowany makaron odcedzamy i natychmiast mieszamy z ciepłym sosem
podajemy na talerzu i polewamy kropelką olivy z olivek
w żadnym wypadku nie posypujemy parmezanem
( w Italii do ryby nigdy sera )
danie jest proste w wykonaniu i fantastycznie smakuje
poniżej produkty których używam
sprawą kluczową jest tuńczyk , a ten w różowej puszce jest bez wątpienia najlepszy
życzę smacznego ;)
Maciek, Ty używasz najlepszej jakości tuńczyka i spokojnie możesz wykorzystać oliwę z tej puszki do polania makaronu, zamiast świeżej z oliwek ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam- Asia